Új tető nádazása 

Vannak olyan nádazók, akik mástól veszik a nádat készen illetve félkészen és vannak olyanok, akik maguk szedik meg. Mi az utóbbihoz tartozunk!

A nádazás tehát nálunk a nádaratással kezdődik, ehhez megvannak a megfelelő gépeink és eszközeink!

Az aratógép leszedi a nádat, kévébe köti, de mivel a gép nem válogat, ezeket a kévéket később ki kell osztályozni méret és minőség szerint. Ilyenkor már dróttal van átkötve, szépen kipucolva. Ezeket a kévéket tesszük fel ezután a tetőre.

A nádtető ereszét duplán rakjuk, soronként haladva. A nádat betonvas szorítja le, a betonvasat dróttal rögzítjük a lécekre. Amikor már ott tartunk, hogy a nádkévénk hegye elérte a gerincet, rakunk egy fordított sort, hogy a gerincen is meglegyen az anyagvastagságunk. Arra legalább még egy vagy kettő sort tennünk kell, hogy a szegésünk kellő hosszúságú legyen!

A végső folyamat a szegés, hosszú, erre a célra válogatott náddal csináljuk! A szegést betonvassal az utolsó sorunkhoz rögzítjük. A végén a tetőt lepucoljuk, ahol megkívánja, átütögetjük.

A tömés

Ezt a technikát akkor alkalmazzuk, ha a tetőfelület már kissé meglazult, ezzel kellően meg lehet növelni a nádtető élettartamát. Ha a tetőt újkorában hozzáértő szakember készítette, általában 20 év után szokott erre sor kerülni, persze vannak időjárási tényezők is, amik befolyásolhatják ezt az időtartamot.

Tehát a tetőbe markonként 30-40cm hosszú nádat tűzdelünk bele, majd beleverjük a tetőbe egy ehhez alkalmazott speciális eszközzel. Ezzel a tetőnk megfeszül, keményebb, tömörebb lesz.